LES INGREDIENTS / THE INGREDIENTS
1 PIED DE BOEUF / 1 BEEF FOOT
500 G DE TRIPES / 500 G OF TRIPES
1 TIGE DE CÉLERI / 1 CELERY BRANCH
2 TOMATES / 2 TOMATOES
2 OIGNONS / 2 ONIONS
1 PIMENT ROUGE / 1 RED CHILLI
NERVURES DE SALADES / SALAD BRANCHS
DES FEUILLES DE CHOUX VERT / SOME GREEN CABBAGE LEAVES
2 GROSSES CAROTTES / 2 BIG CAROTTS
2 GRANDES POMMES DE TERRE / 2 BIG POTATOES
2 FEUILLES DE LAURIER / 2 BAY LEAVES
2 CUBES OR / 2 CUBS OR
DJASAN ET PEPE EPICES DU CAMEROUN / DJASAN AND PEPE ( CAMEROON)
1 BOUILLON DE POULET / 1 CHICKEN STOCK
ZAIQA ET DE L'HUILE DE PALME / ZAIQA AND PALM OIL
FAIRE GRILLER LES GRAINES DE PEPE, LES DÉCORTIQUER ET LES ÉCRASER.
ÉCRASER LE DJASAN JUSQU'À CE QU'IL DEVIENNE UNE PÂTE.
MIXER 1 OIGNON AVEC LA TOMATE ET LES TIGES DE SALADE. DANS UNE CASSEROLE FAIRE CUIRE ET RÉDUIRE LE MÉLANGE AVEC DES ÉPICE ( PAPRIKA, HERBES DE PROVENCE) ET LE BOUILLON DE POULET. AJOUTER LES PÂTES DE DJASAN ET DE PEPE A LA SAUCE REDUITE.
GRILL THE PEPE,TAKE OFF THE SKIN THEN CRUSH THEM IN THE MORTAR UNTIL IT BECOME A PASTE.
CRUSH THE DJASAN IN THE MORTAR UNTIL IT BECOMES A PASTE.
IN THE FOOD PROCESSOR PUT 1 ONION, THE SALAD BRANCH AND THE TOMATOES.
IN A SAUCE PAN REDUCE THE MIXTURE WITH THE CHICKEN STOCK AND SOME SPICIES ( PAPRIKA, MIXED HERBS ) UNTIL IT BECOME STICK THEN ADD THE DJASAN AND PEPE PASTA.
DANS UNE COCOTTE MINUTE FAIRE REVENIR LA VIANDE AVEC DE L'HUILE DE PALME, 2 CUILLÈRES DE ZAIQA PLUS DU SEL ET DU POIVRE. METTRE DE L'EAU A PEU PRES 1 LITRE ET FAIRE CUIRE JUSQU'À' A CE QUE LA VIANDE SOIT TENDRE ET LA SAUCE RÉDUITE
IN A PRESSURE COOKER FRY THE MEAT WITH PALM OIL, 2 TABLE SPOONS OF ZAIQA PLUS SALT AND PEPPER. PUT WATER ABOUT 1 LITRE AND LET IT COOKS UNTIL THE MEAT BECOME TENDER AND THE SAUCE REDUCED.
COUPER LES POMMES DE TERRE, 1 OIGNON ET LES CAROTTES EN MORCEAUX.
FAIRE REVENIR LES LEGUMES DANS UNE ASSEZ GRANDE CASSEROLE AVEC 3 CUILLÈRES D' HUILE DE PALME. LES LÉGUMES NE SONT PAS CUITS.
CUT THE POTATOES, 1 ONION AND THE CAROTTS IN PIECES.
IN A BIG SAUCE PAN OR CASSEROLE FRY THE VEGETABLES WITH 3 TABLE SPOONS OF PALM. THE VEGETABLES ARE NOT COOKED.
MÉLANGER LA VIANDE AVEC LA SAUCE DE CONDIMENTS RÉDUITE DANS UNE GRANDE CASSEROLE. AJOUTER DE L'EAU AU DESSUS DE LA VIANDE , LE CUBE OR, LE PIMENT ET LES BRANCHES DE CÉLERI.QUAND LA SOUPE BOUE RAJOUTER LES LÉGUMES POUR TERMINER LA CUISSON. NE PAS OUBLIER LES FEUILLES DE LAURIER.
C'EST PRÊT QUAND LES LÉGUMES SONT CUITS ET LA SOUPE PLUS ÉPAISSE.
MIX THE MEAT WITH THE REDUCED CONDIMENTS SAUCE IN A BIG CASSEROLE OR SAUCEE PAN. ADD THE WATER TO BE ABOVE THE MEAT, THE CUB OR, THE RED CHILLI AND THE CELERY BRANCHES. WHEN THE SOUP BOILS? YOU ADD THE VEGETABLES TO FINISH THE COOKING. DON'T FORGET THE BAY LEAVES.
IT'S READY WHEN THE VEGETABLES ARE COOKED AND THE SOUPE IS THICK.
BON APPETIT / ENJOY YOUR MEAL